Stabat Mater - Antonin Dvořák
Stabat mater dolorosa’ (De moeder stond bedroefd) zijn de beginwoorden van een Middeleeuws gedicht op Maria in haar smart om haar gekruisigde zoon Jezus. Het is door vele componisten op muziek gezet. Dvořák heeft er een grote compositie van gemaakt met een bijzondere rol voor het koor. Het is een werk uit de Hoog Romantiek, waarbij invloeden te horen zijn van Brahms, de Italiaanse opera maar ook van de Barok.
De componist heeft maar liefst 3 jaar nodig gehad om het Stabat Mater te vervolmaken. Hij is eraan begonnen in 1875 om het verdriet over het verlies van zijn 2 jarige dochtertje te kunnen verwerken. Hij voltooide zijn Stabat Mater aan het eind van 1877, overspoeld door verdriet omdat hij nog twee kinderen verloren had. Mede door deze rouw om zijn kinderen, is het verdriet van Maria in het Stabat Mater van Dvořák soms griezelig voelbaar. Hoewel de sfeer van treurnis niet overheerst, is het wel steeds in iedere strofe, in elk afzonderlijk deel, op de achtergrond aanwezig.
Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in Praag op 23 december 1880. In 1884 werd Dvořák stormachtig onthaald in de Royal Albert Hall in Londen, waar hij het Stabat Mater dirigeerde voor een koor dat bestond uit 250 sopranen, 160 alten, 180 tenoren en 250 bassen.
Honderden andere componisten hebben zich gewaagd aan het schrijven van een Stabat Mater, van Josquin Des Préz in 1440 en Pergolesi in 1736 tot twintigste-eeuwse componisten als Pärt en Penderecki.

Historisch overzicht van onze concerten

Euterpe heeft een rijke geschiedenis. Hieronder vind u een overzicht van de concerten van de afgelopen jaren.